Sportsweekend: Kul för VIK men...

...själv hade jag en sur eftersmak. Västeråssektionen av Örebro SK Söders fan-club är väldigt sammansvetsad men det beror på att den består av undertecknad. Varför jag har känslor för detta lag? Bjud mig på kaffe nästa gång du ser mig på en match så lovar jag att berätta. Det kommer nog bli mycket gratiskaffe framöver. Hade klätt upp mig när de idag skulle möta VIK på Apalby IP och tagit på mig ett av mina finaste klädesplagg, en Örebro SK Söder tröja som deras sportchef Jonas Ask skickade till mig när Gideonsbergs A-lag lade ner för några säsonger sen. Bättre tröst kunde jag inte få. Att ta på sig den på en Västerås-läktare kändes ungefär som om man skulle vara homosexuell och gå i ett lokalt pride-tåg för första gången. Det var kyligt på läktare men jag ville inte ta på mig jackan...
Har inte sett dem så mycket de sista åren för deras matcher i Västerås har alltid krockat med ljusblå matcher och jag saknade många av min favoriter men hann med att få en ny..
Tryck nu på läs mer för att läsa om matchen:

Matchen började jämt och lagen tog ut varandra. Det var VIK som fick den första skottchansen men skytten fick ej till träffen och Örebro fick till ett inlägg i trängt läge så bollen gick ut över kortlinjen. Det första riktiga skottet kom efter tio minuter när en VIK-spelare sköt över och en minut senare så sköt hemmalaget i stolpen. Det var tuffa tag på plan. VIK tog över initiativet i matchen och fick med sig en frispark som sköts utanför mål. Det syntes när det skulle skjutas att det var lite halt på planen av regnandet en stund tidigare. VIK hade nu spelövertag och de bet sig fast på gästernas planhalva. VIK kom till ett inlägg som hamnade Örebros målvakts famn. Jonna Sjöberg med förflutet i Gideonsberg avancerade för VIK på högerkanten och kom till skott som målvakten tog hand om.

Örebro kom till ett inlägg ur ett trängt läge och det skapades en hörna som de fick till en nick på också i ett trängt läge. Örebro fick till en genomskärare men skottet som följde kom även det i ett trängt läge. Gästerna hade kunnat lyfta upp mera. VIK:s Sofia Cederberg försökte med ett långskott som målvakten tog hand om och de fortsatte att anfalla och Jonna fick till ett inlägg men då hade det att springas offside. Sofia kom runt på vänsterkanten och fick till ett inlägg men mottagarens skott gick utanför. Örebros Olivia Puhls lyfte bollen in mot VIK:s mål men den tog målvakten hand om. Örebro hade börjat att ta för sig mera.

VIK:s Josefin Lundh också med förflutet i Gideonsberg sökte skott läge men när hon väl fick iväg det så tog det på en back. men snart skapade Amanda Lindvall en ny chans. Ni kanske undrar vem som blev min favorit i Örebro och det var Olivia. Sofia fick till ett skott utifrån som Örebros målvakt tog hand om. En VIK back fick ej foten på en boll och det öppnade upp för ett läge för gästerna men Örebros Sara Sandberg som sköt på utanför på en studsande boll. I ett anfall för hemmalaget så nådde ett inlägg Amanda som sköt utanför på studsande boll som hon verkligen sträckte sig efter. Sofia sökte Jonna med ett inlägg men hon togs hårt av gästernas försvar och gick av plan en kort stund.

Örebro tog nu för sig mera och lyfte upp och matchen blev därmed jämnare igen men VIK kom till anfall där Nataly San Juan kom till skott utifrån som gästernas målvakt tog hand om. Örebros Sara kom till inlägg som VIK:s målvakt tog hand om. Nästa chans var VIK:s när bollen lyftes fram mot Amanda som prickade stolpen. VIK tryckte nu på men Örebro stod emot och hemmalaget hade initiativet till dess domaren blåste till halvtids paus.

I halvtid fick jag förklaringen till Örebros spel då jag växlade några ord med deras sportchef som berättade att de hade två 00-or med i laget som inte hade spelat i A-laget förut och en av de ordinarie spelarna var matchotränad. De hade lite frånvaro i laget då ett par av spelarna var bortresta och någon annan var i väg på en agilitytävling. Det kändes som att det jag sett på plan fick sin förklaring. I början av första halvlek så fick VIK till ett inlägg som gick bakom mål. Örebro kom till en attack på högerkanten och fick med sig en frispark. Det blev lite flipper inne i VIK:s straffområde på denna och de fick en ny hörna på vilken Olivia fick till ett skott.

Gästernas Sara fick till ett skott som hamnade ovanpå målet. VIK lyfte nu upp för att sen falla tillbaka igen. Det var nu Örebro som var hetare framåt och Sara sökte Emma Tivemo men en passning men en VIK-back kunde avvärja. Vid ett VIK-anfall i den 54:e minuten så sköt målvakten på Amanda och helt plötsligt så stod det 1-0 till hemmalaget. Strax efter hade gästerna en chans och det dröjde inte länge för än VIK fick iväg ett skott som gick utanför. Det var jämt mellan lagen men inget talade för ett Örebro-mål även om det inte var tillbaka pressade som i första halvlek utan mera på. VIK testade ett långskott och för gästerna så avancerade Olivia på högerkanten och fick med sig en hörna vilket ledde till ett skott precis utanför.

Örebro kom inte fram utan VIK kunde skapa en hörna där Nataly nickade över. I den 65:e minuten så gjorde Örebro ett dubbelbyte. Amanda sökte Agnes Höglund med ett inspel men det passerade henna men det gjorde inget för hon var ändå offside. Örebro hade nu tappat framåt. Cecilia Schultz i hemmalaget åkte på en smäll i en närkamp och fick bryta. . Efter detta avbrott så kom gästerna mera framåt och Sara kom till ett skott som gick utanför. De satsade framåt men skulle de hinna kvittera? Oddsen kändes små för en kvittering men chansen fanns fortfarande. VIK började nu ligga på mera och Jonna fälldes och de fick en frispark som lades av Nataly och där skarvskottet gick utanför.

Örebros Sophie Pettersson stångades verkligen mot VIK men VIK kunde vända och fick till ett skott som gästernas målvakt tog hand om. Örebro kom till ett inlägg från vänsterkanten men VIK-försvaret var bra med. Örebro gav inte upp men hotade inte riktigt. Ett inlägg nådde VIK:s Amanda men ett försvarande kex hann i mellan. För gästerna så spelade Emma fram Sara som fälldes i straffområdet och domaren blåste straff. VIK-arna kring mig höll inte med om det domslutet. Sara kunde själv sätta den säkert och nu stod det 1-1 med sju minuter kvar att spela. Örebro satsade framåt och jag tror det var Sabina som fick till ett skott på volley efter ett inlägg.

Det kändes som om VIK var missnöjd med straffen och därmed baklängesmålet och ett par spelare spelade fult. Det blev nu mera VIK och med en minut av ordinarie matchtid så kunde Agnes fint placera in en 2-1 ledning. Örebro satsade men VIK höll undan och tog åter initiativet men gästerna kom till en sista satsning men VIK slog ifrån. Örebro fick till ett långskott och de låg på till dess att domaren blåste av matchen men de hade det svårt att ta sig igenom för det var många hemmaspelare som låg på försvar.