söndag 14 juni 2015

En riktig femetta...



Förutsättningarna inför matchen var att IFK Kumla var att det var ett lag som verkade tätt bakåt då de bara släppt in fyra mål på sex matcher, men den ljusblå ljuspunkten var att Izabell Rydell verkade vara på G igen efter två mål borta mot Avesta/Skogsbo. Det var roligt att titta upp mot ljustavlan och se att Emma Bramming, Linnea Söderberg och Zahra Hait Warsame hade fått förtroende att vara med på bänken för det känns bra att de får börja att känna på A-lagsfotboll. Zahra har jag inte så mycket koll på men Linnea och Emma har jag hunnit att upptäcka och uppskatta deras kvalitee´r.
Tryck nu på att läs mer för att läsa om matchen:


Efter någon halv minut så tog Izabell tag i spelet och de ljusblå styrde upp sitt passningsspel. Darja Andersson sökte Kajsa Hall Wistling med en boll men en förvarande Kumla-spelare slog undan. Spelet gick åt rätt håll och de ljusblå laget pressade på högt upp, men Kumla hotade lite ibland. En långboll hittade Ellenor Nogelius som spelade in till Kajsa som försökte runda Kumlas målvakt men denna kunde täcka, men strax efter så laddade hon med ett långskott. De ljusblå passningsspelet höll undan Kumla ganska bra men marginalerna var inte alltid så stora då gästerna låg ganska nära de ljusblå spelarna. En ljusblå försvarare slog en snäv tillbakapassning till Rebecka Nevala men hon hann precis få undan den precis framför fötterna på en Kumla-anfallare.




Darja spelade fram Kajsa som vände in och fick till ett skott som Kumlas målvakt kunde tippa men bollen hölls sig kvar på plan och letade sig in till Elvira Gustafsson som fick till ett långskott som gick över mål. Izabell snurrade och lade in ett inspel mot straffområdet men en back fick undan bollen. NU fick de ljusblå en frispark som Kumla kunde slå undan. Det var ett bra tempo i matchen och Izabell avancerade och spelade fram Darja som fick på ett skott som via täckande back gick till en hörna som nickades över mål.En långboll nådde Ellenor och hon lättade den över målvakten  men en försvarare fick en fot på den och bollen gick ut till en hörna där de gjorde en variant där Izabell rusade ut mot hörnläggaren men passningen tillbaka till Jessica Leander blev lite för snäv där hon kom rusande.

Izabell fick nu till bra skott som gick precis utanför och man kan säga att skotten verkligen ven kring Kumlas mål och de kom ingenstans. Kajsa togs hårt av backlinjen men snart nåddes hon av en passning från Elvira men hon fick inte riktigt till skottet. De ljusblå låg på och Kajsa kom runt på vänsterkanten och fick till ett hårt skott från en dålig vinkel som Kumlas målvakt inte kunde hålla men som en back kunde slå undan. Elvira provade skottlyckan ännu en gång men bollen gick högt över mål men hon var inte den som gav sig och snart laddade hon igen och vände och fick till ett skott som Kumlas målvakt fick tippa över mål. Darja kom till ett inlägg som målvakten inte kunde hålla men skottet som följde gick utanför mål.



Kumla gjorde en framstöt men de ljusblå kunde vända på en gång och Kajsa sökte Izabell inne i straffområdet men en back fick undan bollen. De var ett bra passningsspel från de ljusblås sida men Kumla kunde lyfta upp när de fick en frispark. Elvira tog sig igenom Kumlas försvar och bollen hamnade hos Kajsa som kunde göra 1-0 i den 24:e minuten och strax efter så hade Ellenor en chans. Kumla försökte satsa men Jessica kunde avstyra det hela och de ljusblå kunde fortsätta att hålla igång sitt passningsspel. Nu fick Kumla till sitt första riktiga skott som gick en meter utanför stolpen och Rebecka kastade sig men hade nog inte tagit den om det hade gått mot bortre. Istället för en kvittering så kunde Izabell springa igenom och göra 2-0 i den 29:e minuten.

De ljusblå fortsatte att ligga på fram men Kumla kom också framåt och kunde få sin första hörna men spelmässigt så trummade hemmalaget på. En fin passning gick mot Izabell men en back hann få undan bollen till en hörna där bollen gick fint in mot mål men som målvakten till slut kunde få tag på. Kumla hade mera framåt nu än i början av matchen men de hotade aldrig. Ellen Waldau sökte Izabell i djupet och hon jagade den långt in i straffområdet. De ljusblå var verkligen på offensivt och Elvira passade Izabell som snurrade och i sin tur hittade Kajsa som sköt och målvakten lämnade en retur som Kajsa kunde slå in till en 3-0 ledning för de ljusblå. Strax efter så var Ellenor fri på nära håll och fick med sig en resultatlös hörna. De ljusblå låg verkligen på och då tänker jag på Kajsa, Ellenor och Izabell som alla försökte utmana Kumlas försvar men det var till slut Darja som fick till skottet som Kumlas målvakt tog hand om. Den första halvleken avslutades med en frispark som Jessica lade ovanpå målet.



Jag tror aldrig att fikat har smakat så bra som det gjorde med en 3-0 ledning i halvtid och genast efter domaren blåst igång matchen så var de ljusblå på igen och det dröjde bara någon minut innan Kajsa avancerade och kunde placera in 4-0 målet i den 48:e minuten. Det dröjde inte länge för än Kumla replikerade genom att sticka upp och från långt håll göra 4-1 då bollen dalade otagbart in i det ljusblå målet i den 49:e minuten. Elvira sökte Izabell med ett inlägg men Kumlas målvakt hann före. Vilket fint passningsspel de ljusblå hade idag och det var bara att njuta av det, Kumla var nu mera med i matchen och högg högre upp. Ella Grönros sökte Ellenor men en boll men en back kunde få undan bollen till en hörna som målvakten lämnade retur och som Jessica i dålig vinkel ändå lyckades få till ett skott som gick över mål.

Det ljusblå försvaret skötte sig utmärkt och Amilia Högbacka tog sitt försvarsansvar och fick tillsammans med Ellen Sandström och Ellen Waldau stopp på Kumlas anfallsförsök ( Amilia var mittfältare så tro inget annat ). Ett inlägg sökte sig bort mot Darja men studsen blev för svår både för henne och för försvaret och allt ledde fram till en dubbelhörna där det vid den andra var så trångt men till slut så fick Ellen Waldau till ett skott som ledde till ännu en hörna där det blev lika trångt men bollen gick bak till Elvira som kunde ladda utanför straffområdesgränsen. Ellen Waldau avancerade och fick till ett skott som målvakten lämnade retur på. De ljusblå fortsatte att trycka på och nu kom det första ljusblå bytet då Darja gick ut till förmån för Matilda Åhle´n som intog sin för säsongen nya position som yttermittfältare.



Kumla kom ingenstans och det mest offensiva ljus i detta skede av matchen var en djupledsboll utan adress som Rebecka kunde ta hand om. De ljusblå fortsatte att vara på och en bra passning sökte sig ut till Ellenor på högerkanten och hon lade in ett inlägg som försvaret styrde ut till en hörna. De fortsatte att anfalla denna gång på vänsterkanten där Jessica avancerade och fick med sig en hörna. De ljusblå var verkligen på och Ellen Waldau lyste riktigt starkt. Izabell slog ett inlägg mot Kajsa som kom in i en tuff närkamp med målvakten. Det kämpades verkligen bra över hela linjen och Jessica. Ellen Waldau och Amilia fortsatte effektivt att sätta P för Kumla när de försökte ta sig fram mot det ljusblå målet..

Ett bra passningsspel där bollen gick mellan många ljusblå spelare slutade med att Elvira fick ett skottläge men hennes skott gick över mål. Elvira var verkligen stark och avancerade och utmanade och hela laget låg på framåt. Matilda passade Ellen Sandström men bollen gick sen upp på en försvarande hand och de ljusblå fick en frispark i bra läge som Kumla kunde nicka undan. Det var verkligen ett bra offensivt passningsspel hos hemmalaget och Ellenor sökte Izabell i djupet och hon gav sig inte utan jagade efter den boll som försvararen fått undan och fick med sig ett inkast. Inkastet nådde till slut till Kajsa som fick till ett skott av den kalibern att Kumlas målvakt var tvungen att göra en riktig TV-räddning.



Izabell slog in ett inlägg från höger som Kumlas målvakt tog hand om. Kumla kom ingenstans men så kom de till en framstöt och fick till ett inlägg som Rebecka kunde få undan. De var fortsatt bra passningsspel hos de ljusblå och de skapades mycket men när Matilda försökte lägga fram en boll till Kajsa så hade hon hunnit att komma offisde. Nu kom nästa ljusblå byte och Ellenor gick ut till förmån för Linnea Söderberg och hon hamnade snart i hetluften när de ljusblå avancerade snabbt och en boll sökte sig ut till henne och hon kom till ett inlägg som Kumlas målvakt kunde ta hand om. Ella Grönros avancerade och efter ett motlägg så hamnade bollen hos Linnea som försökte med ett inspel men bollen kunde slås undan.

Vilken energi de hade och de tröttades inte och snart var det Izabell som laddade och fick till ett rappt skott som målvakten tippade till en hörna. Hörnan letade sig ut från straffområdet men skickades in igen och Izabell fick till en bra nicka som fick Kumlas målvakt att kasta sig och det skapades ännu en hörna. Kumla högg men kunde inte få tag i bollen. Nu kom nästa byte när Amilia byttes ut till förmån för Emma Bramming. Izabell spelade ut bollen till Linnea på kanten och hon slog fint in den mot Kajsa som inte lyckades få tag på den. Nu var det Ellas tur att spela ut mot Linnea som fick till ett inlägg som Kajsa distinkt kunde nicka in till 5-1 i den 81:a minuten. Nu byttes målskytten ut till förmån för Zahra. Det stabila ljusblå passningsspelet fortsatte och Emma direktskarvade mot Linnea men en back fick tag på den men Linnea gav sig inte utan jagade på.



Kumla kom till ett inspel som Rebecka tog hand om. Zahra försökte ta del av det ljusblå anfallsspelet men och lade fram bollen mot Izabell men det gick lite för fort så att Kumlas målvakt kunde ta hand om den. Izabell passade Elvira som avancerade till dess att hon trycktes ner inne i straffområdet. Zahra passade Elvira som kom till ett skott som Kumlas målvakt tog hand om men de ljusblå fortsatte att pressa och där var både Emma och Zahra i högsta grad inblandade. Matilda kom till ett skott utifrån och strax efter så söktes Linnea med en djupledsboll men hon hade hunnit att komma offside.. Det kändes bra att bänken luftades och att F17-spelarna fick känna på A-lagsfotboll och någon som jag snart vill se på planen igen i en A-lagsmatch är Linnea. Innan domaren blåste av matchen så hann både Matilda och Izabell med att snurra lite med bollen, innan Elvira passade Zahra vars skott gick över mål..

Intressant att se att Kumla som bara släppt in fyra mål på sex matcher fick släppa in fem i den sjunde..





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar