söndag 30 mars 2014

Länslaget ur ljusblå synvinkel...

Det blev morgonmatchernas helg det här då jag dels såg Gideonsbergs F99-ornas i match i lördags och idag så såg jag att jag skulle kunna hinna klämma in Västmanlands F98:ors träningsmatch mot Forsby innan kyrkan. Kände att det skulle vara intressant att se den matchen då det var en hel del ljusblå spelare uttagna, men väl där så fick jag höra att Elvira Gustafsson, Ellen Walldau och Ella Grönros hade lämnat återbud. Hade skrivit upp alla Gideonsbergsspelare som var uttagna med tanke att studera dem lite extra och övriga spelare såg jag spela men mitt fokus var på Jessica Leander, Felicia Jingmyr Steiner, Matilda Åhle´n och Ellinor Nogelius så det är deras match i matchen som denna blogg kommer att handla om. Tryckt på läs mer för att läsa om matchen:

Började med att identifiera de ljusblå på plan och Ellinor som i matchen mot Viljan spelade högerytter hittade jag som vänsterback och det var intressant att studera henne i denna position. Förhandssnacket på läktaren var att länslaget skulle få det tufft men det var istället de som tog tag i och förde spelet. Det första skottet mot mål var däremot Forsbys. På tal om Gideonsberg så var det kul att se Agnes Gustafsson på plan, ja för er som inte vet vem hon är så spelade hon med ljusblå tröja fram till slutet av förrförra säsongen innan hon bytte den mot en mörkblå Forsbytröja. Den första av de ljusblå spelarna som förde något väsen av sig på plan var Matilda som styrde upp ett anfall på vänsterkanten, men snart blandade sig även Jessica in i leken och spelade fram en av forwardens med en fin passning så att hon blev fri och kunde komma till skott.

Matilda var bra på sin vänsterkant skapade och gick framåt. Länslaget spelade bra och fick till en ribbträff i den nionde minuten och strax efter så sköts det från straffområdesgränsen. Forsby kom ingen vart med sitt anfallsspel. Njöt att se en passningskedja där Felicia spelade till Ellinor som passade Jessica som i sin tur nådde Matilda med en passning innan bollen rann utanför sidlinjen, snacka om ljusblå tråd. Jessica var med offensivt och lade ut bollen till en medspelare på högerkanten som kunde lägga in ett inlägg som ledde fram till ett skott mot Forsbys mål och strax efter så var hon åter i hetluften och spelade fram till ett skott från en position lite utanför straffområdet.

Västmanland spelade bra men någon gång gick det lite för snabbt. Forsby kom inte mycket framåt men det lossnade lite mera och Agnes kunde gå till attack och skapa ett läge för ett medspelare som kunde skjuta från nära håll men länslagets målvakt kunde rädda. Det blev nu lite mera Forsby. Följde Jessica en stund med kameran för att få till en bra actionbild. Fick följa henne i omgångar och medans jag gjorde det så kunde jag se att hon låg bra i position. Västmanlands backlinje hade inte jättemycket jobb men när Forsby väl kom till anfall så grejade det bra och jag tänker speciellt på en situation då Ellinor höll undan den anstormande anfallaren.

Forsby fick en frispark i den 34:e minuten som de kunde knorra in nära målvaktens högra stolpe till en 1-0 ledning. Västmanland tappade lite spelet efter detta mål men försökte efter en stund ta tillbaka kommandot. Matilda kom till ett fint anfall på sin vänsterkant och sökte sig lite inåt plan och kom till skott. Plötsligt så höjdes tempot i matchen. En länslagsspelare lyckades bryta en dålig bakåtpassning i den 38:e minuten spela ut till höger och vänsteryttern kunde avancera och spela snett bakåt och plötsligt så var det kvitterat. Mot slutet av halvleken så blev det lite mera Forsby. Nu har jag inte nämnt Felicia men hon spelade bra och fatta rätt beslut vid varje tillfälle. Jessica blev lite osynlig ibland men så kunde det blixtra till (se översta bilden).

Andra halvlek börjades piggt av Forsby och jag kunde upptäcka att Matilda hade bytt kant och ibland spelade hon lite i forwardsläge. Ellinor hade jag nu fått på min kant och kunde syna lite närmare i sömmarna. Forsby hade spelet precis i början av halvleken och länslaget jobbade för att komma in i matchen igen. Jessica hittade Matilda med en boll som kunde dra igång ett anfall som slutade med att hon blev fälld och den ansvarige Forsbyspelaren fick matchens första och enda gula kort.Matilda var inblandad i länslagets 2-1 mål då hon passade den som gjorde inspelet som ledde fram till målet som kom i den 57:e minuten. Matilda var ofta med offensivt och Jessica såg piggare ut. Nu när jag kunde studera Ellinors backspel på närmare håll så såg jag att hon grejade det bra, hon är inte den största backen men det räcker att vara där och få en fot på bollen för att få undan den.

Forsby var bra med i matchen men olyckligtvis så råkade Matilda komma i kontakt med målvakten i kamp om bollen vilket ledde till att målvakten skadade sig och var tvungen att bryta matchen och en utespelare fick hoppa in i mål (skadan såg inte så farlig ut tack och lov). Agnes gjorde en bra löpning och kunde gå till skott som ledde fram till en Forsbyhörna. Bollen damp ner vid bortre och någon kunde peta in kvitteringen. I ett länslagsanfall strax efteråt så hölls Matilda undan av sin försvaret och på läktaren muttrades om att det var ojust. Jessica drev fram bollen och kunde avlossa ett skott som gick strax utanför stolpen. Ellinor fortsatte att jobba bra och täckte undan Agnes som var på anfallshumör. Det kändes som om det verkligen var match och att ingen av lagen var nöjda med ett oavgjort resultat.

Forsby hade en bra chans till ledning när de fick skottläge från nära håll men länslagets målvakt kunde rädda. Ellinor hittade Matilda med en inkast högt upp på plan som levererade en passning in i straffområdet vilket kunde varit bättre om någon varit där. Ellinor hade något enstaka felpass men vem har inte det? Matilda bytts ut i den 80:e minuten. Tycker Ellinor var mycket bra i sin vänsterbacksroll. Innan matchen avslutades så hade Forsby ett skott som gick utanför...

Imorgon så kan du läsa en kort intervju med ex-Gideonsbergaren Agnes Gustafsson om Forsbys avancemang till division ett...